Kraniosakral terapi

Kraniosakral terapi

 

 

 

 

 

Kraniosakral terapi är bra för all slags värk och spänningstillstånd. Detta är en mycket mjuk och behaglig behandling där man rättar till små felställningar mellan skallens ben, ryggraden och bäckenet. Och man lossar på spänningar i hjärnhinnorna för att återställa det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan.

Inne i hjärnan produceras ”ryggmärgsvätskan”, som flyter runt hjärnan och ner runt ryggmärgen för att ge näring till nervsystemet och transportera bort slaggprodukter. Här inne, innanför hjärnhinnorna, cirkulerar ca 1,5 dl vätska. Varje dygn produceras 500-600 ml ny vätska. Detta ger upphov till en pulsliknande rörelse, 6-12ggr/min, som känns i hela kroppen. Via denna puls kan man känna av eventuella obalanser.

Om man skadar en kroppsdel vill man ofta hålla den i ett visst läge för att det inte ska göra ont. I andra behandlingar brukar man försöka manipulera, stretcha eller töja ut muskler men här gör man tvärtom. Man följer med musklerna eller hinnorna dit de vill, väldigt mjukt, vilket gör att spänningar kan släppa och cirkulationen kommer igång utan att kroppen behöver gå in i något motstånd.

Genom mycket lätta handrörelser manipuleras kroppens hinnor, som omger muskler, organ och blodkärl. Även skallbenens och hjärnhinnornas individuella rörelser justeras varigenom man kan påverka djupa system i kroppen och rätta till obalanser i nervsystemet, rörelse-apparaten, matspjälkningen, hormonsystemet, fortplantningsorganen mm.
Denna metod är väldigt bra för många olika sorters problem, t.ex all slags värk och spänningstillstånd i huvud, rygg, bäcken, mage, leder och muskler. Även problem med hörsel, yrsel, whip-lash, foglossningar och mycket mer behandlas framgångsrikt.

Kranialnervsbehandling

Kranialnervsbehandling

 

 

 

 

 

 

Vi har 12 par kranialnerver. 10 st av de 12 börjar på olika ställen inne i hjärnstammen i hjärnan. Hjärnstammen reglerar centrala nervsystemet, vår vakenhet och sömnen. Den reglerar också smärta, temperatur, hudens känslighet, hjärtrytm, andning och blodcirkulation.

Varje kranialnerv förser(innerverar) olika delar av skallen med nerver, t.ex. till ögonen (synen), näsan (lukten), öronen (hörseln och balansen), svalget, pannan, käkarna, nacken mm, så att impulser kan skickas rätt och vi kan se, höra, känna smak, tugga, röra ansiktsmusklerna mm.

Om man varit med om någon olycka, stress eller spänningstillstånd kan det bli spänningar och ”felställningar” inne i hjärnan, vilket kan påverka kranialnerverna och deras funktion och man kan t.ex. känna smärta eller domningar eller man kan få problem med ögonen, hörseln, balansen, käkarna, nacken mm mm.

Kranialnervsbehandling liknar Kraniosakral behandling i det att terapeuten håller händerna mjukt, som en ”extra hud”, på den som blir behandlad. Men man går här specifikt in och jobbar på varje kranialnerv för sig, och kan på så sätt komma åt de problem som en ev. störning i kranialnerven kan ge, t.ex. problem med syn, hörsel, balans, käkar, svalg mm.

Kommentarer inaktiverade.